Kai skrandis siunčia SOS: Geriausios ir blogiausios arbatos esant gastritui
Tas nemalonus, maudžiantis jausmas skrandyje, deginimo pojūtis, pilvo pūtimas ar net pykinimas – tai signalai, kurių ignoruoti negalima. Dažnai šie simptomai rodo būklę, vadinamą gastritu, arba paprasčiau – skrandžio uždegimu. Tai skrandžio gleivinės uždegimas, kurį gali išprovokuoti daugybė veiksnių: nuo netinkamos mitybos ir streso iki bakterinės infekcijos (pavyzdžiui, Helicobacter pylori) ar tam tikrų vaistų vartojimo.
Kai skrandis jautrus ir sudirgęs, kiekvienas kąsnis ar gurkšnis tampa tikru iššūkiu. Natūralu, kad ieškome būdų, kaip sau padėti, o vienas pirmųjų ir prieinamiausių pasirinkimų – arbata. Tačiau čia slypi ir spąstai: vienos arbatos gali tapti tikru balzamu jūsų skrandžiui, o kitos – tik pabloginti situaciją. Tad kokia arbata tinkamiausia gerti esant skrandžio uždegimui?
Šiame straipsnyje mes išsamiai panagrinėsime, kurios žolelių arbatos gali padėti nuraminti sudirgusią gleivinę, sumažinti uždegimą ir palengvinti nemalonius simptomus, o kurių reikėtų vengti lyg ugnies. Svarbu pabrėžti: šis tekstas yra informacinio pobūdžio ir nepakeičia gydytojo konsultacijos. Jei simptomai yra stiprūs, kartojasi ar vargina ilgą laiką, būtina kreiptis į specialistą.
Kodėl arbata? Šilumos ir gamtos galia
Pirmiausia, pats arbatos gėrimo ritualas veikia raminančiai. Šiltas (bet ne karštas!) skystis padeda atpalaiduoti skrandžio raumenis ir gali šiek tiek neutralizuoti rūgštingumą. Tačiau tikroji magija slypi pačiose žolelėse. Daugelis augalų pasižymi savybėmis, kurios yra itin naudingos kovojant su gastritu:
- Priešuždegiminės savybės: Mažina pačią uždegimo priežastį – gleivinės patinimą ir paraudimą.
- Raminančios (sedatyvinės) savybės: Ypač svarbu, jei gastritą provokuoja stresas. Ramesni nervai – ramesnis ir skrandis.
- Antispazminės savybės: Atpalaiduoja skrandžio ir žarnyno raumenis, mažina skausmingus spazmus ir pūtimą.
- Gleivinės apsauga: Kai kurie augalai turi medžiagų (pavyzdžiui, gleivių), kurios padengia skrandžio sieneles apsauginiu sluoksniu, saugančiu nuo rūgšties poveikio.
Taigi, pasinerkime į geriausių arbatų sąrašą, kuris turėtų atsirasti jūsų virtuvės spintelėje, jei kovojate su skrandžio jautrumu.
Arbatos, kurios gali padėti nuraminti skrandį
Renkantis arbatą, svarbiausia – kokybė. Geriausia rinktis birias, ekologiškai augintas žoleles arba arbatos maišelius be pridėtinių kvapiklių ar dirbtinių priedų, kurie gali dar labiau sudirginti skrandį.
1. Ramunėlių arbata: Klasikinis raminamasis eliksyras
Jei reikėtų išrinkti vieną, pačią „skrandiškiausią“ arbatą, tai neabejotinai būtų ramunėlės. Jų švelnus, gėliškas aromatas jau savaime ramina. Ramunėlėse gausu antioksidantų, ypač apigenino, kuris pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu. Jos padeda atpalaiduoti virškinamojo trakto raumenis, mažina spazmus, dujų kaupimąsi ir skausmą. Be to, ramunėlės veikia kaip švelnus sedatyvas, padedantis sumažinti stresą ir nerimą – o tai, kaip žinome, yra vieni didžiausių gastrito provokatorių. Tyrimai rodo, kad ramunėlės gali padėti apsaugoti skrandžio gleivinę ir netgi slopinti H. pylori bakterijos augimą.
Kaip vartoti: Užpilkite šaukštelį džiovintų ramunėlių žiedų karštu (bet ne verdančiu) vandeniu ir palaikykite 5-10 minučių. Gerkite šiltą, kelis kartus per dieną, ypač tarp valgių ar prieš miegą.
2. Imbiero arbata: Priešuždegiminis karys
Imbieras yra vienas galingiausių gamtos priešuždegiminių vaistų. Jo aktyvioji medžiaga – gingerolis – ne tik kovoja su uždegimu, bet ir yra itin veiksminga priemonė nuo pykinimo, kuris dažnai lydi gastritą. Imbieras taip pat skatina sveiką virškinimą ir gali padėti sumažinti pilvo pūtimą. Tačiau su imbieru reikėtų elgtis atsargiai: kai kuriems žmonėms, ypač esant stipriam rėmeniui, didelis imbiero kiekis gali būti per aštrus ir sukelti dar didesnį deginimo pojūtį.
Kaip vartoti: Pradėkite nuo silpnos arbatos. Sutarkuokite nedidelį gabalėlį (apie 1-2 cm) šviežio imbiero šaknies, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 5 minutes. Jei skrandis toleruoja gerai, kitą kartą galite daryti šiek tiek stipresnę. Galima paskaninti nedideliu kiekiu medaus (jei jis nedirgina).
3. Zefyro šaknų arbata (Vaistinės svilarožės): Gydomasis gleivių sluoksnis
Tai galbūt mažiau žinoma, bet nepaprastai vertinga arbata esant gastritui. Zefyro šaknis (taip, ta pati, iš kurios originaliai buvo gaminami zefyrai) turi unikalią savybę – joje gausu gleivių. Šios gleivės, patekusios į skrandį, tarsi švelnus balzamas padengia uždegimo pažeistą gleivinę apsauginiu sluoksniu. Šis sluoksnis apsaugo skrandžio sieneles nuo skrandžio rūgšties ir tolimesnio dirginimo, leisdamas joms ramiai gyti. Tai ypač naudinga esant opiniam gastritui ar rėmeniui.
Kaip vartoti: Zefyro šaknų arbatą geriausia ruošti šaltuoju būdu, kad išsiskirtų kuo daugiau gleivių. Šaukštą smulkintos šaknies užpilkite stikline šalto virinto vandens ir palikite per naktį arba bent 4 valandas. Prieš geriant nukoškite ir šiek tiek pašildykite (neleiskite užvirti). Gerkite po kelis gurkšnelius prieš valgį.
4. Saldymedžio šaknies arbata: Skrandžio gleivinės sargas
Saldymedžio šaknis jau šimtmečius naudojama virškinimo problemoms gydyti. Ji veikia panašiai kaip zefyro šaknis – skatina gleivių gamybą skrandyje, kurios suformuoja apsauginį barjerą. Be to, saldymedis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti mažinti skausmą.

SVARBUS ĮSPĖJIMAS: Reikia rinktis specifinę saldymedžio formą – deglicirinizuotą saldymedį (DGL). Įprasta saldymedžio šaknis turi glicirizino – medžiagos, kuri, vartojant ilgą laiką, gali smarkiai padidinti kraujospūdį ir sukelti kitų šalutinių poveikių. DGL forma yra saugesnė ilgalaikiam vartojimui. Dažniau DGL rasite kramtomų tablečių forma, bet pasitaiko ir arbatos mišiniuose.
Kaip vartoti: Jei naudojate paprastą saldymedžio šaknį, darykite tai atsargiai ir trumpais kursais. Užpilkite šaukštelį smulkintos šaknies karštu vandeniu, palaikykite 10 minučių. Nevartokite ilgiau nei kelias savaites be gydytojo priežiūros.
5. Pipirmėčių arbata: Gaivus, bet dviprasmiškas draugas
Pipirmėtė yra nuostabi žolelė, padedanti atpalaiduoti virškinamojo trakto raumenis, mažinti spazmus ir pilvo pūtimą. Jos mentolio aromatas gaivina ir ramina. Tačiau esant gastritui, ypač jei jis pasireiškia stipriu rėmeniu (GERL), pipirmėtė gali būti ir priešas. Ji atpalaiduoja ne tik skrandžio, bet ir apatinį stemplės rauką – vožtuvą, skiriantį stemplę nuo skrandžio. Dėl to skrandžio rūgštis gali lengviau pakilti į stemplę ir sukelti dar didesnį deginimą.
Kaip vartoti: Stebėkite savo kūno reakciją. Jei jūsų pagrindinė problema yra spazmai ir pūtimas, o ne rėmuo, švelni pipirmėčių arbata gali padėti. Bet jei pajutote, kad po jos rėmuo stiprėja – nedelsdami nutraukite vartojimą.
6. Vaistinės melisos arbata: Nervų sistemos ir pilvo ramybei
Melisa, dar žinoma kaip citrininė mėta, yra artima pipirmėtės giminaitė, bet veikia kur kas švelniau. Jos pagrindinis privalumas – stiprus raminamasis poveikis nervų sistemai. Kadangi stresas ir nerimas tiesiogiai veikia mūsų virškinimą („nervinis skrandis”), melisos arbata gali būti tikras išsigelbėjimas. Ji padeda sumažinti įtampą, gerina miegą ir tuo pačiu švelniai ramina patį skrandį, mažindama spazmus.
Kaip vartoti: Puikiai tinka gerti vakare, po įtemptos dienos. Šaukštelį džiovintos melisos užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 7-10 minučių.
7. Pankolių arbata: Švelnus pagalbininkas prieš pūtimą
Pankolių sėklų arbata yra tradicinė priemonė nuo pilvo pūtimo ir dujų kaupimosi, tinkama net kūdikiams. Ji veikia karminatyviai (mažina dujų susidarymą) ir antispazmiškai. Esant gastritui, kai virškinimas sutrinka ir maistas linkęs ilgiau užsibūti skrandyje, pankolių arbata gali švelniai paskatinti procesus ir sumažinti nemalonų sunkumo jausmą.
Kaip vartoti: Šaukštelį lengvai sutraiškytų pankolio sėklų užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 minučių. Gerkite po valgio.
8. Medetkų arbata: Žaizdas gydanti gamtos dovana
Medetkos (kalendulos) yra žinomos dėl savo žaizdas gydančių ir antiseptinių savybių. Šios savybės puikiai veikia ir viduje. Medetkų arbata padeda mažinti skrandžio gleivinės uždegimą, skatina jos regeneraciją (atsinaujinimą) ir gali padėti gyti mažoms žaizdelėms ar erozijoms. Jos skonis švelnus, šiek tiek kartokas.
Kaip vartoti: Šaukštą medetkų žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 15 minučių. Nukoškite ir gerkite šiltą kelis kartus per dieną prieš valgį.
Stop sąrašas: Kokių gėrimų vengti kaip maro?
Lygiai taip pat svarbu, kaip žinoti, ką gerti, yra žinoti, ko NEgerti. Kai kurie gėrimai, net ir vadinami „arbata”, gali akimirksniu pabloginti gastrito simptomus.
1. Kava ir visi kofeino turintys gėrimai
Tai didžiausias priešas Nr. 1. Kava (net ir be kofeino) yra labai rūgštinė ir stimuliuoja skrandžio rūgšties gamybą. Kofeinas dar labiau skatina rūgšties išsiskyrimą ir dirgina skrandžio gleivinę. Esant ūmiam gastritui, kavos reikėtų atsisakyti visiškai.
2. Juodoji ir žalioji arbata (Tikroji arbata)
Nors žalioji arbata ir giriama dėl antioksidantų, tiek ji, tiek juodoji arbata yra gaminamos iš to paties augalo (Camellia sinensis) lapų. Jose yra ir kofeino, ir taninų (rauginių medžiagų). Kofeinas skatina rūgšties gamybą, o taninai gali dirginti jautrią skrandžio gleivinę. Kai kuriems žmonėms žalioji arbata yra toleruojama geriau nei juodoji, bet ūmiu periodu geriau vengti abiejų ir rinktis tik žolelių arbatas.
3. Labai rūgščios vaisių ir uogų arbatos
Būkite atsargūs su populiariomis vaisių arbatomis. Arbatos su kinrože (hibiscus), erškėtuogėmis, spanguolėmis, citrusiniais vaisiais (citrina, apelsinas) yra labai rūgščios. Nors jos ir turi vitamino C, ši rūgštis veikia skrandžio gleivinę kaip druska ant žaizdos. Rinkitės švelnesnius variantus.
4. Alkoholis
Akivaizdu, bet verta pakartoti. Alkoholis tiesiogiai ardo skrandžio gleivinės apsauginį sluoksnį, didina rūgštingumą ir sukelia uždegimą. Gydant gastritą, alkoholis yra absoliučiai draudžiamas.
5. Gazuoti gėrimai
Visi burbuliukai, įskaitant gazuotą mineralinį vandenį, tempia skrandžio sieneles ir gali sukelti pilvo pūtimą bei skatinti rūgšties kilimą į stemplę.
Arbatos paruošimo menas jautriam skrandžiui
Net ir pasirinkus tinkamą arbatą, svarbu ją teisingai paruošti.
- Temperatūra svarbiau, nei manote. Niekada negerkite labai karštos arbatos. Aukšta temperatūra papildomai nudegina ir dirgina jautrią gleivinę. Arbata turi būti maloniai šilta, bet ne deginanti.
- (Ne)saldinti? Cukrus yra uždegimą skatinantis produktas ir gali maitinti blogąsias žarnyno bakterijas. Geriausia arbatos nesaldinti. Jei labai norisi saldumo, geriau rinktis natūralų medų (pavyzdžiui, Manuka medų, kuris turi antibakterinių savybių), tačiau stebėkite reakciją – kai kuriems medus gali sukelti rėmenį. Venkite dirbtinių saldiklių.
- Plikymo laikas. Neperlaikykite arbatos. Kuo ilgiau plikoma (ypač imbieras ar pipirmėtė), tuo ji darosi aštresnė ir stipresnė, o tai gali būti per daug jautriam skrandžiui. Pradėkite nuo trumpesnio plikymo laiko (apie 5 minutes).
Daugiau nei tik arbata: Holistinis požiūris
Atminkite, kad arbata yra tik viena dėlionės dalis. Norint iš tiesų nuraminti skrandžio uždegimą, reikia kompleksinio požiūrio.
Mitybos kertiniai akmenys
Jokia arbata nepadės, jei ir toliau valgysite skrandį dirginantį maistą. Gydymo metu venkite aštraus, riebaus, kepto, rūkyto, marinuoto maisto, perdirbtų produktų, pomidorų padažo, citrusinių vaisių. Valgykite dažnai, bet mažomis porcijomis. Rinkitės virtą, troškintą garuose maistą: avižinę košę, virtas daržoves (morkos, bulvės), liesą mėsą (vištiena, kalakutiena), bananus.
Streso vaidmuo
Ne veltui sakoma, kad visos ligos nuo nervų. Tarp smegenų ir virškinamojo trakto egzistuoja tiesioginis ryšys (vadinamoji „smegenų-žarnyno ašis”). Kai patiriame stresą, mūsų kūnas išskiria hormonus, kurie gali padidinti skrandžio rūgštingumą ir sulėtinti virškinimą. Raskite būdų atsipalaiduoti: meditacija, joga, pasivaikščiojimai gamtoje, gilus kvėpavimas ar ta pati raminanti melisų arbata prieš miegą.
Pabaigos žodis
Gyvenimas su gastritu reikalauja kantrybės ir atidumo savo kūnui. Tinkamai parinkta žolelių arbata gali tapti nuostabiu, natūraliu pagalbininku, malšinančiu skausmą ir padedančiu gleivinei gyti. Pradėkite nuo švelnių arbatų, tokių kaip ramunėlių ar zefyro šaknų, ir stebėkite, kaip reaguoja jūsų organizmas. Kiekvienas gurkšnis turėtų nešti palengvėjimą, o ne diskomfortą.
Klausykitės savo skrandžio siunčiamų signalų, maitinkitės sąmoningai, valdykite stresą ir, žinoma, bendradarbiaukite su savo gydytoju, kad rastumėte geriausią gydymo planą. Sveikas skrandis – laimingo gyvenimo pagrindas.