Matcha arbata – tai ne tik gėrimas, bet ir ištisa ceremonija, kurios neatsiejama dalis yra *chasen* – matcha arbatos šluotelė. Šis iš bambuko pagamintas įrankis yra kur kas daugiau nei paprastas maišymo įrankis; tai raktas į tobulą matcha konsistenciją, skonį ir netgi dvasinę patirtį. Šiame straipsnyje pasinersime į *chasen* pasaulį, atskleisdami jo istoriją, gamybos subtilybes, priežiūros ypatumus ir reikšmę matcha rituale.
Matcha šluotelės istorijos vingiai
Nors matcha arbata ir jos paruošimo ritualai siejami su Japonija, *chasen* šluotelės, kaip ir pati arbata, kilmė siekia Kiniją. Sungų dinastijos laikotarpiu (960-1279 m.) miltelių pavidalo arbata buvo ruošiama plakant ją karštame vandenyje specialiais bambukiniais įrankiais. Ši tradicija, kartu su Čan (Zen) budizmu, XIII a. pasiekė Japoniją, kur išsivystė į rafinuotą arbatos ceremoniją – *chanoyu*.
Iš pradžių *chasen* šluotelės Japonijoje buvo importuojamos iš Kinijos, tačiau XV a., augant arbatos ceremonijos populiarumui ir formuojantis vietinėms tradicijoms, prasidėjo ir japoniškų šluotelių gamyba. Takajamos miestas, esantis Naros prefektūroje, tapo pagrindiniu *chasen* gamybos centru, ir ši tradicija tęsiasi iki šių dienų. Takajamos meistrai, perduodami savo įgūdžius iš kartos į kartą, sukūrė unikalią šluotelių gamybos techniką, kurios dėka japoniški *chasen* laikomi aukščiausios kokybės.
Takajamos meistrų paslaptys

Takajamos *chasen* gamyba yra ilgas ir kruopštus procesas, reikalaujantis ne tik įgūdžių, bet ir ypatingo jautrumo medžiagai – bambukui. Dažniausiai naudojamas trejų metų *Hachiku* rūšies bambukas, kuris pasižymi tvirtumu ir lankstumu. Bambukas pirmiausia džiovinamas saulėje, po to verdamas, kad būtų pašalinti nešvarumai ir dervos. Kitas etapas – bambuko skaldymas į plonus šiaudelius, kurie taps būsimos šluotelės „žiedlapiais”.
Šis skaldymas yra bene sudėtingiausia *chasen* gamybos dalis. Meistras specialiu peiliuku, vadinamu *chasen-togi*, skelia bambuką į 80, 100, 120 ar net daugiau šiaudelių, priklausomai nuo šluotelės tipo. Šiaudeliai turi būti nepriekaištingai lygūs ir vienodo storio, nes nuo to priklauso šluotelės funkcionalumas ir ilgaamžiškumas. Po skaldymo šiaudeliai formuojami, išlenkiami, surišami ir galiausiai sujungiami į vieną visumą, sukuriant būdingą *chasen* formą.
Įvairūs Chasen tipai.
Egzistuoja daugybė *chasen* tipų, besiskiriančių šiaudelių skaičiumi, storiu, ilgiu, bambuko rūšimi ir netgi šluotelės rankenos forma. Kiekvienas tipas yra skirtas skirtingiems matcha arbatos ruošimo būdams ir skoniams.
- Usucha šluotelė. (Plonai arbatai) Tai dažniausiai naudojama šluotelė, turinti 80-100 šiaudelių. Ji idealiai tinka *usucha* – lengvai, putojančiai arbatai – ruošti.
- Koicha šluotelė.(Tirštai arbatai)Ši šluotelė turi mažiau (apie 60), bet storesnius ir tvirtesnius šiaudelius. Ji naudojama *koicha* – tirštai, kreminei arbatai – gaminti.
- Shin Chasen.Ši šluotelė išsiskiria ilgesne rankena ir didesniu šiaudelių skaičiumi (iki 120). Ji skirta didesniems arbatos kiekiams ruošti, pavyzdžiui, per ceremonijas.
- Kazuho. Tai plonesnių šiaudelių šluotelė. Ji tinkama, kai norima suformuoti itin lengvą putą.
Kaip išsirinkti tinkamą *chasen*?
Renkantis *chasen*, svarbu atsižvelgti į kelis veiksnius:
- Arbatos tipas: Jei ruošite *usucha*, rinkitės šluotelę su daugiau šiaudelių (80-100). Jei *koicha* – su mažiau, bet storesniais šiaudeliais (apie 60).
- Patirtis: Pradedantiesiems rekomenduojama rinktis universalią *usucha* šluotelę, nes ją lengviau valdyti.
- Kokybė: Geriausia rinktis rankų darbo *chasen*, pagamintą Takajamos meistrų. Nors ji gali būti brangesnė, tačiau tarnaus ilgiau ir užtikrins geresnį rezultatą.
- Asmeniniai poreikiai: Jei matcha geriate dažnai, verta investuoti į keletą skirtingų šluotelių.
*Chasen* priežiūra: Kaip išsaugoti šluotelės ilgaamžiškumą?
Nors *chasen* yra tvirtas įrankis, tinkama priežiūra yra būtina norint, kad jis tarnautų ilgai ir išlaikytų savo savybes.
- Po kiekvieno naudojimo: Kruopščiai nuplaukite šluotelę šiltu vandeniu, nenaudodami jokių ploviklių. Švelniai pašalinkite arbatos likučius tarp šiaudelių.
- Džiovinimas: Leiskite šluotelei natūraliai išdžiūti ant specialaus stovo – *chasen naoshi*. Šis stovas padeda išlaikyti šluotelės formą ir apsaugo šiaudelius nuo deformacijos. Nelaikykite šluotelės uždaroje dėžutėje, kol ji visiškai neišdžiuvo.
- Laikymas: Laikykite šluotelę sausoje, vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių.
- Reguliarus tikrinimas: Periodiškai apžiūrėkite šluotelę, ar nėra įtrūkimų ar kitų pažeidimų. Jei šiaudeliai pradeda lūžinėti, laikas įsigyti naują šluotelę.
*Chasen* Reikšmė Matcha Ceremonijoje.
*Chasen* nėra tik įrankis arbatos milteliams išmaišyti; tai neatsiejama arbatos ceremonijos dalis, turinti gilią simbolinę prasmę. Pats šluotelės judėjimas – ritmiškas plakimas, sukuriantis putą – yra meditacijos forma, padedanti susikaupti ir nuraminti protą. *Chasen* naudojimas reikalauja tam tikro meistriškumo ir dėmesingumo, todėl jis tampa savotišku tiltu tarp arbatos ruošėjo ir paties gėrimo. Šluotelės skleidžiamas švelnus garsas, bambuko aromatas ir vizualus putos formavimosi procesas – visa tai prisideda prie bendros estetinės ir dvasinės patirties.
Matcha arbatos šluotelė – *chasen* – tai daugiau nei paprastas įrankis. Tai meistriškumo, tradicijų ir arbatos gėrimo meno simbolis. Nuo Kinijos Sungų dinastijos iki šiuolaikinės Japonijos arbatos ceremonijos, *chasen* išliko nepakeičiama matcha ritualo dalimi, padedančia atskleisti šio unikalaus gėrimo skonį, aromatą ir teikiamą naudą.