Citrininė mėta, dar žinoma kaip melisa (lot. *Melissa officinalis*), – tai ne tik aromatingas prieskonis, bet ir vertingas vaistinis augalas, nuo seno naudojamas tiek kulinarijoje, tiek liaudies medicinoje. Jos gaivus, citriną primenantis kvapas ir švelnus skonis puikiai tinka įvairiems gėrimams, ypač arbatai, ruošti. Šiame straipsnyje panagrinėsime citrininės mėtos savybes, naudą sveikatai, auginimo ypatumus ir, žinoma, įvairius būdus, kaip paruošti gardžią ir naudingą citrininės mėtos arbatą.
Citrininės mėtos kilmė ir paplitimas
Citrininė mėta kilusi iš Pietų Europos ir Viduržemio jūros regiono, tačiau dabar plačiai auginama visame pasaulyje, įskaitant ir Lietuvą. Ji mėgsta saulėtas vietas ir derlingą, gerai drenuotą dirvą. Dėl savo prisitaikymo prie įvairių klimato sąlygų, citrininė mėta tapo populiariu augalu tiek sodininkų mėgėjų, tiek profesionalų tarpe.
Citrininės mėtos cheminė sudėtis ir naudingosios savybės
Citrininės mėtos lapuose gausu eterinių aliejų, kurie ir suteikia jai būdingą citrinos aromatą. Pagrindiniai eterinio aliejaus komponentai yra citralis, citronelalis, geraniolis ir linalolis. Be eterinių aliejų, citrininėje mėtoje yra ir kitų vertingų medžiagų: flavonoidų, triterpenų, fenolinių rūgščių, rauginių medžiagų. Šios medžiagos lemia citrininės mėtos gydomąsias savybes:
- Raminamasis poveikis. Citrininė mėta nuo seno žinoma kaip natūralus raminamasis vaistas. Ji padeda sumažinti stresą, nerimą, nemigą, gerina miego kokybę. Manoma, kad šį poveikį lemia eterinio aliejaus komponentai, veikiantys centrinę nervų sistemą.

- Antispazminis poveikis. Citrininė mėta padeda atpalaiduoti lygiuosius raumenis, todėl gali būti naudinga esant virškinimo sutrikimams, pilvo pūtimui, mėšlungiui.
- Antivirusinis poveikis. Tyrimai rodo, kad citrininės mėtos ekstraktai gali būti veiksmingi kovojant su tam tikrais virusais, įskaitant herpes virusą.
- Antioksidacinis poveikis. Citrininėje mėtoje esantys flavonoidai ir fenolinės rūgštys pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, padedančiomis apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
- Priešuždegiminis poveikis. Citrininė mėta gali padėti sumažinti uždegiminius procesus organizme.
- Virškinimo gerinimas. Citrininės mėtos arbata skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą, gerina apetitą, mažina pykinimą.
- Širdies ir kraujagyslių sistemos stiprinimas. Kai kurie tyrimai rodo, kad citrininė mėta gali padėti reguliuoti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Citrininės mėtos auginimas
Citrininę mėtą galima auginti tiek sode, tiek vazone ant palangės. Ji nėra labai reikli, tačiau yra keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti:
- Vieta. Citrininė mėta mėgsta saulėtas vietas, tačiau gali augti ir daliniame pavėsyje. Svarbu, kad dirvožemis būtų gerai drenuotas, nes augalas nepakenčia užmirkimo.
- Dirvožemis. Geriausiai tinka derlingas, lengvas, neutralaus pH dirvožemis.
- Sodinimas. Citrininę mėtą galima dauginti sėklomis, auginiais arba dalijant kerą. Sėklos sėjamos pavasarį į daigyklas arba tiesiai į dirvą. Auginiai imami vasaros pradžioje. Kero dalijimas atliekamas pavasarį arba rudenį.
- Priežiūra. Citrininę mėtą reikia reguliariai laistyti, ypač sausringu laikotarpiu. Taip pat rekomenduojama periodiškai patręšti organinėmis arba mineralinėmis trąšomis. Norint, kad augalas būtų vešlesnis, reikėtų reguliariai nuskabyti viršūnėles.
- Žiemojimas. Lietuvoje citrininė mėta paprastai gerai peržiemoja, tačiau esant labai šaltoms žiemoms, ją galima pridengti eglišakėmis ar kita danga. Vazonuose auginamus augalus reikėtų pernešti į vėsią, šviesią patalpą.
Citrininės mėtos arbatos paruošimas ir vartojimas
Citrininės mėtos arbata – tai puikus būdas pasinaudoti visomis šio augalo naudingosiomis savybėmis. Ją galima ruošti tiek iš šviežių, tiek iš džiovintų lapų. Štai keletas receptų:
- Klasikinė citrininės mėtos arbata. 1-2 arbatinius šaukštelius susmulkintų šviežių arba džiovintų citrininės mėtos lapų užpilkite stikline (200-250 ml) verdančio vandens. Uždenkite ir palikite pritraukti 5-10 minučių. Nukoškite ir mėgaukitės. Pagal skonį galite įdėti medaus, citrinos griežinėlį ar kitų mėgstamų priedų.
- Citrininės mėtos arbata su imbieru. Į klasikinės citrininės mėtos arbatos receptą įdėkite kelis plonus griežinėlius šviežio imbiero. Imbieras sustiprins arbatos priešuždegiminį ir virškinimą gerinantį poveikį.
- Citrininės mėtos ir ramunėlių arbata. Sumaišykite lygiomis dalimis citrininės mėtos ir ramunėlių žiedų. Užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pritraukti 10-15 minučių. Ši arbata ypač tinka vakare, nes padeda atsipalaiduoti ir gerina miegą.
- Šalta citrininės mėtos arbata. Užpilkite didesnį kiekį citrininės mėtos lapų (pvz., 4-5 arbatinius šaukštelius) litru verdančio vandens. Palikite pritraukti, kol atvės. Nukoškite ir atšaldykite šaldytuve. Patiekite su ledukais, citrinos griežinėliais ir mėtos šakelėmis.
- Citrininės mėtos arbata su kitomis žolelėmis. Citrininė mėta puikiai dera su kitomis vaistažolėmis, pavyzdžiui, čiobreliais, raudonėliais, šalavijais, mėtomis. Galite eksperimentuoti ir kurti savo unikalius arbatos mišinius.
Citrininės mėtos arbatą galima gerti kelis kartus per dieną. Tačiau, kaip ir vartojant bet kokius vaistinius augalus, reikėtų laikytis saiko. Nerekomenduojama viršyti 3-4 puodelių per dieną. Taip pat, jei esate nėščia, maitinate krūtimi ar turite kokių nors sveikatos problemų, prieš pradėdami reguliariai vartoti citrininės mėtos arbatą, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.
Be arbatos, citrininę mėtą galima naudoti ir kitais būdais. Jos lapais galima gardinti salotas, sriubas, padažus, desertus. Iš citrininės mėtos gaminamas eterinis aliejus, kuris naudojamas aromaterapijoje, kosmetikoje, parfumerijoje. Citrininės mėtos ekstraktas įeina į kai kurių vaistinių preparatų sudėtį.
Apibendrinant, citrininė mėta yra universalus ir vertingas augalas, turintis ne tik malonų skonį ir aromatą, bet ir daug naudingų savybių sveikatai. Jos auginimas nesudėtingas, o panaudojimo būdai – įvairūs. Tad verta įtraukti šį augalą į savo kasdienybę ir mėgautis jo teikiamais privalumais.