Datulių arbata: saldus ir naudingas gėrimas jūsų sveikatai ir grožiui

Datulės – saldūs, minkšti ir maistingi vaisiai, augantys ant datulių palmės, kilusios iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos. Jos nuo seno vertinamos ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl įvairiapusės naudos sveikatai. Nors dažniausiai datulės valgomos šviežios ar džiovintos, iš jų galima paruošti ir gardžią bei sveiką arbatą. Datulių arbata – tai puikus būdas pasimėgauti šių vaisių teikiamais privalumais, net ir nevalgant jų pačių.

Datulių arbatos paruošimo būdai

Yra keletas būdų, kaip paruošti datulių arbatą. Visi jie yra gana paprasti ir nereikalauja ypatingų įgūdžių ar ingredientų.

Pirmasis būdas: Tradicinis datulių nuoviras

Šis metodas yra bene paprasčiausias ir greičiausias.

  • Jums reikės: 5-7 datulių (priklausomai nuo norimo saldumo ir stiprumo), 1 litro vandens.
  • Datules nuplaukite, perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus.
  • Sudėkite datules į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirkite.
  • Sumažinkite ugnį ir virkite ant silpnos ugnies apie 15-20 minučių.
  • Nukoškite arbatą per sietelį ir patiekite karštą arba atvėsintą.

Jei norite, į arbatą galite įdėti cinamono lazdelę, kelis gvazdikėlius ar imbiero griežinėlį. Tai suteiks papildomo skonio ir aromato.

Antrasis būdas: Datulių arbata su datulių pasta

Datulių arbata: saldus ir naudingas gėrimas jūsų sveikatai ir grožiui

Šiam būdui reikės datulių pastos, kurią galima nusipirkti parduotuvėje arba pasigaminti namuose (tiesiog sutrinkite datules be kauliukų iki vientisos masės).

  • Jums reikės: 1-2 šaukštelių datulių pastos, 1 puodelio karšto vandens.
  • Į puodelį įdėkite datulių pastos ir užpilkite karštu vandeniu.
  • Gerai išmaišykite, kol pasta ištirps.
  • Jei norite, galite įdėti mėgstamų prieskonių.

Šis būdas yra itin greitas ir patogus, ypač jei neturite daug laiko.

Trečiasis būdas: Ilgo virimo datulių arbata

Šis metodas leidžia išgauti maksimalų datulių skonį ir naudingąsias medžiagas.

  • Jums reikės: 10-15 datulių, 2 litrų vandens.
  • Datules nuplaukite, perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus.
  • Sudėkite datules į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirkite.
  • Sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite ant labai silpnos ugnies 2-3 valandas, retkarčiais pamaišydami.
  • Nukoškite arbatą per sietelį ir patiekite.

Ilgai verdant, datulės visiškai suminkštėja, o vanduo įgauna sodrią spalvą ir skonį. Ši arbata bus tirštesnė ir saldesnė nei paruošta pirmuoju būdu.

Datulių arbatos nauda sveikatai

Datulės yra tikras vitaminų ir mineralų šaltinis, todėl ir iš jų paruošta arbata turi daug naudingų savybių.

Energijos šaltinis

Datulės yra natūraliai saldžios, jose gausu angliavandenių, daugiausia fruktozės, gliukozės ir sacharozės. Šie cukrūs suteikia greitą energijos pliūpsnį, todėl datulių arbata gali būti puikus pasirinkimas ryte vietoj kavos ar po fizinio krūvio. Skirtingai nei rafinuotas cukrus, datulėse esantys angliavandeniai yra įsisavinami lėčiau, todėl energija išlieka ilgiau.

Virškinimo sistemos gerinimas

Datulėse gausu skaidulų, kurios yra būtinos gerai virškinimo sistemos veiklai. Skaidulos padeda reguliuoti žarnyno veiklą, užkerta kelią vidurių užkietėjimui ir skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne. Datulių arbata gali padėti esant virškinimo sutrikimams, tokiems kaip pilvo pūtimas ar rėmuo. Tačiau reikia nepamiršti, kad per didelis skaidulų kiekis kai kuriems žmonėms gali sukelti priešingą efektą, todėl pradėkite nuo nedidelio arbatos kiekio.

Širdies sveikatos stiprinimas

Datulėse yra kalio, magnio ir kitų mineralų, kurie yra svarbūs širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai. Kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, o magnis palaiko normalų širdies ritmą. Tyrimai rodo, kad reguliarus datulių vartojimas gali padėti sumažinti „blogojo” cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje ir taip sumažinti širdies ligų riziką.

Kaulų stiprinimas

Datulėse yra kalcio, fosforo ir magnio – mineralų, kurie yra būtini stipriems ir sveikiems kaulams. Reguliarus šių mineralų vartojimas gali padėti išvengti osteoporozės ir kitų kaulų ligų.

Antioksidacinės savybės

Datulėse, ypač tamsesnėse jų rūšyse, yra antioksidantų, tokių kaip flavonoidai, karotenoidai ir fenolio rūgštis. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie pažeidžia ląsteles ir gali sukelti įvairias ligas, įskaitant vėžį ir širdies ligas. Datulių arbata, kaip ir pačios datulės, gali padėti apsaugoti organizmą nuo oksidacinės pažaidos.

Imuniteto stiprinimas

Datulėse esantys vitaminai, mineralai ir antioksidantai padeda stiprinti imuninę sistemą, todėl organizmas tampa atsparesnis infekcijoms ir ligoms.

Geležies šaltinis

Datulės savyje turi geležies, kuri padeda sergant anemija.

Datulių arbata ir grožis

Datulių arbata naudinga ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Antioksidantai, esantys datulėse, padeda kovoti su senėjimo požymiais, tokiais kaip raukšlės ir pigmentinės dėmės. Datulių arbata gali padėti išlaikyti odą elastingą, drėgną ir spindinčią. Be to, vitaminai ir mineralai, esantys datulėse, stiprina plaukus ir nagus.

Galimas šalutinis poveikis

Nors datulių arbata yra naudinga daugumai žmonių, kai kuriais atvejais reikėtų būti atsargiems. Datulės yra labai saldžios, todėl žmonėms, sergantiems diabetu ar turintiems problemų dėl cukraus kiekio kraujyje, reikėtų vartoti datulių arbatą saikingai ir pasitarti su gydytoju. Taip pat, kaip minėta anksčiau, per didelis datulių arbatos kiekis gali sukelti virškinimo sutrikimus, ypač tiems, kurie nėra įpratę vartoti daug skaidulų. Pradėkite nuo nedidelio kiekio ir stebėkite savo organizmo reakciją.

Įdomūs faktai apie datules

  • Datulių palmės gali užaugti iki 21-23 metrų aukščio.
  • Viena datulių palmė gali subrandinti iki 100 kg datulių per metus.
  • Datulės buvo auginamos jau prieš 8000 metų Mesopotamijoje (dabartinis Irakas).
  • Datulės minimos Biblijoje ir Korane.
  • Yra daugiau nei 200 skirtingų datulių rūšių.
  • Kai kuriose kultūrose datulės yra laikomos vaisingumo simboliu.
  • Datulių sirupas, dar vadinamas datulių medumi, yra populiarus saldiklis Artimuosiuose Rytuose.

Apibendrinant, datulių arbata – tai skanus, natūralus ir sveikas gėrimas, turintis daug naudingų savybių. Ją lengva paruošti namuose, o jos teikiamais privalumais gali mėgautis tiek suaugusieji, tiek vaikai. Tai puikus būdas paįvairinti savo mitybą ir pasimėgauti natūraliu saldumu be pridėtinio cukraus.

Jums taip pat gali patikti...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Share via
Copy link