Arbata – tai ne tik gėrimas, bet ir ritualas, tradicija, sveikatos šaltinis ir netgi meno forma. Nuo seniausių laikų įvairios kultūros visame pasaulyje mėgaujasi įvairiausių rūšių arbatomis, kiekviena jų pasižymi unikaliu skoniu, aromatu ir poveikiu. Šiame straipsnyje panagrinėsime įvairių arbatų receptus – nuo tradicinių, gerai žinomų, iki egzotiškų ir mažiau girdėtų. Pasiruoškite leistis į kvapnią ir skonio kupiną kelionę!
Tradicinės arbatos: laiko patikrinti receptai
Pradėkime nuo klasikinių arbatų, kurios dažnai randamos kiekvienuose namuose.
Juodoji arbata su citrina ir medumi
Šis receptas – tikra klasika, puikiai tinkanti šaltuoju metų laiku ar tiesiog norint pasimėgauti paprastu, bet šildančiu gėrimu.
- 1 arbatinis šaukštelis juodosios arbatos (arba 1 arbatos maišelis).
- 250 ml verdančio vandens.
- 1 griežinėlis citrinos.
- 1-2 arbatiniai šaukšteliai medaus (pagal skonį).
Paruošimas: Arbatą užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 3-5 minutes. Įdėkite citrinos griežinėlį ir medaus. Gerai išmaišykite ir mėgaukitės.
Ramunėlių arbata

Ramunėlių arbata garsėja raminančiu poveikiu, todėl puikiai tinka vakare prieš miegą.
- 1-2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų ramunėlių žiedų.
- 250 ml verdančio vandens.
Paruošimas: Ramunėles užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 5-10 minučių. Nukoškite ir mėgaukitės.
Mėtų arbata
Mėtų arbata – gaivi ir virškinimą gerinanti arbata, tinkanti bet kuriuo paros metu.
- 1-2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų mėtų lapelių (arba saujelė šviežių).
- 250 ml verdančio vandens.
Paruošimas: Mėtas užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 5-10 minučių. Nukoškite (jei naudojote džiovintas mėtas) ir mėgaukitės.
Čiobrelių arbata
Čiobrelių arbata pasižymi stipriu aromatu ir antibakterinėmis savybėmis. Ji ypač naudinga peršalus.
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų čiobrelių.
- 250 ml verdančio vandens.
- Medaus (pagal skonį).
Paruošimas: Čiobrelius užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 10-15 minučių. Nukoškite, įdėkite medaus (jei norite) ir mėgaukitės.
Egzotiškos arbatos: kelionė po pasaulio skonius
Dabar pakeliaukime toliau ir susipažinkime su įdomesnėmis, egzotiškesnėmis arbatomis.
Marokietiška mėtų arbata (Atay)
Ši arbata – Maroko kultūros dalis, simbolizuojanti svetingumą ir draugystę. Ji ruošiama iš žaliosios arbatos, šviežių mėtų ir daug cukraus.
- 1 valgomasis šaukštas žaliosios arbatos (geriausia – „Gunpowder”).
- Didelė sauja šviežių mėtų lapelių.
- 5-7 valgomieji šaukštai cukraus (arba pagal skonį).
- 1 litras verdančio vandens.
Paruošimas: Žaliąją arbatą nuplaukite karštu vandeniu, kad pašalintumėte kartumą. Į arbatinuką sudėkite arbatą, mėtas ir cukrų. Užpilkite verdančiu vandeniu. Arbatinuką statykite ant silpnos ugnies ir leiskite užvirti. Nukelkite nuo ugnies, išmaišykite ir palikite 5 minutes. Tradiciškai arbata pilstoma iš aukštai, kad susidarytų putos.
Indiška masala chai
Masala chai – tai kvapnus ir aštrus indiškas gėrimas, gaminamas iš juodosios arbatos, pieno ir įvairių prieskonių.
- 250 ml vandens.
- 250 ml pieno (riebesnio).
- 2 arbatiniai šaukšteliai juodosios arbatos (geriausia – Asamo).
- 1 cinamono lazdelė.
- 3-4 kardamono ankštys (sutraiškytos).
- 2-3 gvazdikėliai.
- 1 cm šviežio imbiero gabalėlis (sutarkuotas).
- Cukraus arba medaus (pagal skonį).
Paruošimas: Į puodą supilkite vandenį, pieną ir sudėkite visus prieskonius. Užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite 5-10 minučių. Suberkite arbatą ir virkite dar 2-3 minutes. Nukoškite, įdėkite cukraus arba medaus ir mėgaukitės.
Japoniška matcha arbata
Matcha – tai smulkiai sumalti žaliosios arbatos lapeliai, turintys intensyvų skonį ir daug antioksidantų.Matcha ruošiama ne užplikant, o plakant.
- 1-2 arbatiniai šaukšteliai matcha miltelių.
- 70-80 ml karšto (apie 80°C) vandens.
Paruošimas: Matcha miltelius persijokite į dubenėlį (chawan). Įpilkite šiek tiek karšto vandens ir bambukiniu šluotelės (chasen) pagalba intensyviai plakite, kol susidarys vientisa pasta. Įpilkite likusį vandenį ir toliau plakite zigzago judesiais, kol paviršiuje susidarys putos.
Rooibos arbata iš Pietų Afrikos
Rooibos (raudonasis krūmas) – tai augalas, augantis tik Pietų Afrikoje. Jo arbata neturi kofeino, yra švelnaus, salstelėjusio skonio.
- 1-2 arbatiniai šaukšteliai rooibos arbatos.
- 250 ml verdančio vandens.
- Medaus, pieno ar citrinos (pagal skonį).
Paruošimas: Rooibos arbatą užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 5-10 minučių. Nukoškite. Galite pagardinti medumi, pienu ar citrina.
Vaistažolių arbatos sveikatai ir gerai savijautai
Vaistažolių arbatos nuo seno vartojamos ne tik dėl skonio bet ir įvairioms sveikatos problemoms spręsti. Pateikiame kelias populiariausias.
Liepžiedžių arbata
- 1-2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų liepžiedžių.
- 250ml verdančio vandens.
Paruošimas: Liepžiedžius užplikykite verdančiu vandeniu. Palaikykite 10-15 minučių. Nukoškite ir gerkite. Liepžiedžių arbata ramina, padeda nuo nemigos, mažina temperatūrą.
Šalavijų arbata
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų šalavijų.
- 250ml verdančio vandens.
Paruošimas: Šalavijus užplikykite verdančiu vandeniu. Palaikykite 10 minučių, nukoškite. Ši arbata gerina virškinimą, mažina uždegimus.
Erškėtuogių arbata
- 2 valgomieji šaukštai džiovintų erškėtuogių.
- 500 ml verdančio vandens.
Paruošimas: Erškėtuoges užpilkite verdančiu vandeniu termose. Palaikykite per naktį, kad pritrauktų. Erškėtuogės turi daug vitamino C.
Patarimai ruošiant arbatą
Keletas bendrų patarimų, kurie padės paruošti tobulą arbatos puodelį:
- Naudokite šviežią, filtruotą vandenį.
- Vandenį kaitinkite iki tinkamos temperatūros (juodajai arbatai – verdantis, žaliajai – apie 80°C).
- Laikykitės nurodyto plikymo laiko.
- Naudokite kokybišką arbatą.
- Eksperimentuokite su įvairiais priedais – medumi, pienu, citrina, prieskoniais.
- Arbatą geriausia gerti iš lėto, mėgaujantis jos skoniu ir aromatu.
- Arbatinuką ar puodelį, kuriame plikote arbatą, gerai išplaukite.
Arbatos ruošimas – tai tarsi maža meditacija, leidžianti atsipalaiduoti ir pasimėgauti akimirka. Tikimės, kad šie receptai įkvėps jus atrasti naujus skonius ir mėgautis arbatos teikiamais malonumais!