Medlieva (lot. *Amelanchier*) – tai augalų gentis, priklausanti erškėtinių (Rosaceae) šeimai. Šie krūmai ar nedideli medžiai paplitę Šiaurės Amerikoje, Europoje ir Azijoje. Lietuvoje medlievos auginamos kaip dekoratyviniai augalai, o jų vaisiai – sultingos, saldžios uogos – vis dažniau vertinamos ir maistui. Šiame straipsnyje panagrinėsime medlievos įvairovę, auginimo ypatumus, uogų naudą sveikatai ir įvairius panaudojimo būdus.
Medlievos Rūšių Įvairovė
Pasaulyje priskaičiuojama apie 20-30 medlievos rūšių. Lietuvoje dažniausiai auginamos kelios:
- Varpotoji medlieva (*Amelanchier spicata*): Tai viena populiariausių Lietuvoje auginamų rūšių. Užauga iki 2-4 metrų aukščio, žydi baltais žiedais, o vėliau subrandina tamsiai mėlynas, beveik juodas uogas.
- Kanadinė medlieva (*Amelanchier canadensis*): Aukštesnis krūmas ar medis, galintis siekti iki 8 metrų aukščio. Žiedai taip pat balti, o uogos – raudonai violetinės.
- Gausiažiedė medlieva (*Amelanchier lamarckii*): Ši rūšis išsiskiria itin gausiu žydėjimu. Krūmas gali užaugti iki 6 metrų aukščio. Uogos panašios į varpotosios medlievos.
- Alksnialapė medlieva (*Amelanchier alnifolia*): Kilusi iš Šiaurės Amerikos. Užauga iki 2-5 metrų aukščio. Uogos didesnės nei kitų rūšių, saldžios, tamsiai mėlynos.
Be šių pagrindinių rūšių, auginamos ir įvairios jų veislės, kurios skiriasi uogų dydžiu, skoniu, krūmo forma ir aukščiu.

Medlievos AUGINIMAS
Medlievos nėra reiklūs augalai, todėl jas auginti gali net ir pradedantieji sodininkai. Vis dėlto, norint sulaukti gausaus derliaus, reikėtų atsižvelgti į keletą svarbių dalykų:
Vieta ir Dirvožemis
Medlievos mėgsta saulėtas vietas, tačiau gali augti ir daliniame pavėsyje. Jos geriausiai auga derlingoje, laidžioje vandeniui dirvoje. Svarbu, kad dirvožemis nebūtų užmirkęs, nes medlievos nepakenčia stovinčio vandens.
Sodinimas
Medlievas galima sodinti pavasarį arba rudenį. Sodinukai sodinami į duobes, kurios yra šiek tiek didesnės už šaknų gniužulą. Prieš sodinant rekomenduojama į duobę įberti komposto ar perpuvusio mėšlo.
Priežiūra
Jaunus augalus reikia reguliariai laistyti, ypač sausros metu. Vėliau medlievos tampa atsparesnės sausrai. Pavasarį rekomenduojama patręšti kompleksinėmis trąšomis. Genėjimas nėra būtinas, tačiau galima pašalinti senas, pažeistas ar susikryžiavusias šakas.
Dauginimas
Medlievas galima dauginti sėklomis, auginiais, atlankomis ar skiepijimu. Paprasčiausias būdas – dauginti sėklomis, tačiau tokiu būdu išauginti augalai gali nesutapti su motininio augalo savybėmis.
Medlievos Uogų Nauda Sveikatai
Medlievos uogos – tai ne tik skanus, bet ir labai vertingas produktas. Jose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų.
Vitaminai ir Mineralai
Medlievų uogose yra vitamino C, vitamino A, B grupės vitaminų, kalio, magnio, geležies, kalcio ir kitų naudingų medžiagų.
Antioksidantai
Medlievų uogose esantys antocianinai (pigmentai, suteikiantys uogoms tamsią spalvą) pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu. Antioksidantai padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos, lėtina senėjimo procesus ir mažina įvairių ligų riziką.
Kitos Naudingos Savybės
- Gerina virškinimą: Medlievų uogose esančios skaidulos gerina virškinimo sistemos veiklą.
- Stiprina imuninę sistemą: Vitaminas C ir antioksidantai stiprina organizmo atsparumą ligoms.
- Gali padėti mažinti kraujospūdį: Kai kurie tyrimai rodo, kad medlievų uogos gali padėti reguliuoti kraujospūdį.
- Teigiamas poveikis akims: manoma, jog medlievų uogose esančios medžiagos teigiamai veikia regėjimą.
Svarbu paminėti, kad medlievų uogų nauda sveikatai dar nėra iki galo ištirta, tačiau turimi duomenys leidžia teigti, kad tai yra vertingas maisto produktas.
Medlievos Uogų Panaudojimas
Medlievos uogos yra universalios ir gali būti naudojamos įvairiais būdais:
Šviežios Uogos
Šviežios medlievos uogos yra puikus desertas. Jos gali būti valgomos vienos, dedamos į vaisių salotas, jogurtą, košes ar kepinius.
Uogienės ir Džemai
Iš medlievos uogų galima virti uogienes, džemus, kompotus. Jos puikiai dera su kitomis uogomis ir vaisiais, pavyzdžiui, obuoliais, kriaušėmis, serbentais.
Sultys ir Sirupai
Iš medlievos uogų galima spausti sultis, gaminti sirupus. Šie produktai gali būti naudojami kaip gėrimų priedai, padažai ar marinatai.
Džiovintos Uogos
Medlievos uogas galima džiovinti. Džiovintos uogos gali būti naudojamos kaip užkandis, dedamos į arbatą, kepinius ar kitus patiekalus. Džiovinimas leidžia uogas išlaikyti ilgą laiką.
Šaldytos Uogos
Uogas galima šaldyti. Šaldytos medlievos išlaiko beveik visas naudingasias medžiagas. Galima panaudoti kokteiliams, desertams.
Vynas ir Trauktinės
Kai kuriose šalyse iš medlievos uogų gaminamas vynas ir trauktinės.
Medlievų lapų arbata
Mažiau žinomas faktas yra tai, jog galima paruošti arbatą iš džiovintų medlievos lapų. Tokia arbata turi švelnų, malonų skonį.
Įdomūs Faktai apie Medlievą
- Šiaurės Amerikos indėnai medlievos uogas naudojo ne tik maistui, bet ir medicinoje.
- Medlievos uogos angliškai vadinamos „Juneberries” (birželio uogos), nes dažniausiai prinoksta birželio mėnesį. Kitas pavadinimas – „Saskatoon berries”, kilęs iš Kri (Cree) indėnų kalbos žodžio „misâskwatômina”.
- Medlievos mediena yra kieta ir tvirta, todėl anksčiau buvo naudojama įrankių, strėlių gamybai.
- Kai kurios medlievos rūšys yra nykstančios ir įtrauktos į Raudonąją knygą.
- Medlievos žiedai yra labai patrauklūs bitėms ir kitiems vabzdžiams apdulkintojams. Tai medingas augalas.
Medlieva – tai nuostabus augalas, kuris džiugina ne tik savo grožiu, bet ir naudingomis uogomis. Jos auginimas nėra sudėtingas, o uogų panaudojimo galimybės – labai plačios. Tad, jei ieškote nepretenzingo, dekoratyvaus ir naudingų vaisių duodančio augalo savo sodui, medlieva gali būti puikus pasirinkimas.