Rooibos arbata: nuo Pietų Afrikos krantų iki jūsų puodelio

Rooibos (tar. roibos), dar vadinama raudonąja arbata, – tai gėrimas, gaunamas iš *Aspalathus linearis* augalo, kuris auga tik nedideliame Cederbergo regione, Vakarų Kapo provincijoje, Pietų Afrikoje. Nors dažnai vadinama arbata, rooibos iš tiesų nėra *Camellia sinensis* arbatmedžio lapeliai, todėl techniškai tai nėra tikroji arbata. Tai yra žolelių užpilas, pasižymintis unikaliu skoniu, aromatu ir nauda sveikatai.

Trumpa rooibos istorija: nuo Khoisanų iki šiuolaikinio pasaulio

Rooibos istorija siekia šimtmečius. Manoma, kad Khoisanai, vietiniai Pietų Afrikos gyventojai, buvo pirmieji, kurie atrado ir naudojo rooibos augalą. Jie rinko laukinius *Aspalathus linearis* krūmus, kapojo jų adatos formos lapelius ir stiebus, fermentuodavo juos saulėje ir vėliau džiovindavo. Šis procesas suteikdavo rooibos arbatai būdingą raudoną spalvą ir saldų skonį. Khoisanai rooibos arbatą naudojo ne tik kaip gaivinantį gėrimą, bet ir kaip vaistą nuo įvairių negalavimų.

Europos kolonistai, atvykę į Pietų Afriką XVII amžiuje, iš pradžių nekreipė dėmesio į rooibos. Tačiau XVIII amžiaus pabaigoje botanikas Carl Thunberg aprašė šį augalą ir jo naudojimą tarp vietinių gyventojų. Vis dėlto, komercinė rooibos arbatos gamyba prasidėjo tik XX amžiaus pradžioje. Benjaminas Ginsbergas, rusų imigrantas, kilęs iš arbatos prekybininkų šeimos, pamatė rooibos potencialą ir pradėjo eksperimentuoti su jos auginimu ir perdirbimu. Jis ištobulino fermentacijos procesą, kuris iki šiol naudojamas gaminant raudonąją rooibos arbatą.

XX amžiaus antroje pusėje rooibos arbata išpopuliarėjo visame pasaulyje, ypač tarp žmonių, ieškančių alternatyvų kavai ir juodajai arbatai. Šiandien rooibos yra vienas iš Pietų Afrikos Respublikos eksporto produktų, vertinamas dėl savo unikalaus skonio ir teigiamos įtakos sveikatai.

Rooibos arbata: nuo Pietų Afrikos krantų iki jūsų puodelio

Rooibos rūšys: raudonoji ir žalioji

Yra dvi pagrindinės rooibos rūšys: raudonoji ir žalioji. Skirtumas tarp jų atsiranda dėl apdorojimo būdo.

  • Raudonoji rooibos yra labiausiai paplitusi ir tradicinė rūšis. Ji gaminama fermentuojant rooibos lapelius ir stiebus. Fermentacijos metu lapeliai oksiduojasi, keičia spalvą iš žalios į raudonai rudą ir įgauna būdingą saldų, šiek tiek riešutinį skonį.
  • Žalioji rooibos yra nefermentuota. Lapeliai ir stiebai yra iš karto džiovinami po derliaus nuėmimo, išsaugant žalią spalvą ir žolelių skonį. Žalioji rooibos arbata turi šiek tiek daugiau antioksidantų nei raudonoji, tačiau jos skonis yra lengvesnis ir ne toks saldus.

Rooibos arbatos nauda sveikatai: daugiau nei tik skanus gėrimas

Rooibos arbata yra ne tik skanus, bet ir naudingas gėrimas. Ji neturi kofeino, todėl tinka žmonėms, jautriems kofeinui, nėščiosioms ir vaikams. Be to, rooibos arbatoje yra mažai taninų, todėl ji nedirgina skrandžio ir netrukdo geležies įsisavinimui, kaip kai kurios kitos arbatos.

Moksliniai tyrimai rodo, kad rooibos arbata gali turėti šių teigiamų poveikių sveikatai:

  • Antioksidacinės savybės: Rooibos arbatoje gausu antioksidantų, tokių kaip aspalatinas ir nothofaginas, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, kurios gali prisidėti prie lėtinių ligų, tokių kaip vėžys, širdies ligos ir Alzheimerio liga, vystymosi.
  • Priešuždegiminis poveikis: Rooibos arbata gali padėti sumažinti uždegimą organizme. Uždegimas yra natūrali organizmo reakcija į sužalojimą ar infekciją, tačiau lėtinis uždegimas gali prisidėti prie įvairių ligų vystymosi.
  • Širdies sveikatos gerinimas: Kai kurie tyrimai rodo, kad rooibos arbata gali padėti sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, o tai yra svarbūs širdies ligų rizikos veiksniai.
  • Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas: Rooibos arbata gali padėti pagerinti gliukozės toleranciją ir insulino jautrumą, o tai gali būti naudinga žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ar turintiems padidėjusią riziką susirgti šia liga.
  • Virškinimo sistemos gerinimas: Rooibos arbata tradiciškai naudojama virškinimo problemoms, tokioms kaip pilvo pūtimas, spazmai ir viduriavimas, malšinti.
  • Odai: Rooibos yra populiarus ingredientas kosmetikoje, dėl savo teigiamo poveikio odai. Manoma, jog padeda kovojant su akne.
  • Alergijos: Rooibos arbata gali palengvinti įvairias alergijas, tačiau tyrimų šioje srityje dar trūksta.

Svarbu paminėti, kad nors rooibos arbata turi daug potencialių sveikatos naudų, dauguma tyrimų buvo atlikti su gyvūnais arba mėgintuvėliuose. Reikia daugiau tyrimų su žmonėmis, kad būtų galima patvirtinti šiuos teiginius.

Kaip paruošti rooibos arbatą: paprasti žingsniai

Rooibos arbatos paruošimas yra labai paprastas. Jums reikės:

  • Rooibos arbatos (birios arba arbatos maišeliuose)
  • Vandens
  • Puodelio arba arbatinuko

Paruošimo eiga:

  1. Užvirkite vandenį.
  2. Į puodelį arba arbatinuką įdėkite rooibos arbatos (apie 1-2 arbatinius šaukštelius birios arbatos arba 1 arbatos maišelį vienam puodeliui).
  3. Užpilkite verdančiu vandeniu.
  4. Uždenkite ir leiskite pritraukti 5-10 minučių (arba ilgiau, jei norite stipresnio skonio).
  5. Išimkite arbatos maišelį arba nukoškite birią arbatą.
  6. Mėgaukitės!

Rooibos arbatą galima gerti karštą arba šaltą. Ji puikiai dera su pienu, medumi, citrina ar kitais priedais. Taip pat galite eksperimentuoti su įvairiais prieskoniais, pavyzdžiui, cinamonu, imbieru ar kardamonu, kad sukurtumėte savo unikalų rooibos arbatos skonį.

Rooibos arbata: įdomūs faktai ir mitai

  • Rooibos auga tik vienoje vietoje: Rooibos arbata yra endeminė, auganti tik Cederbergo regione, Pietų Afrikoje. Bandymai auginti *Aspalathus linearis* kitose pasaulio vietose nebuvo sėkmingi.
  • „Raudonasis krūmas”: *Aspalathus linearis* pavadinimas kilęs iš afrikanų kalbos žodžio „rooibos”, reiškiančio „raudonąjį krūmą”.
  • Ne arbata, o užpilas: Nors vadinama arbata, Rooibos iš tikrųjų yra žolelių užpilas, gaminamas iš *Aspalathus linearis* augalo, o ne iš *Camellia sinensis* arbatmedžio.
  • Gali būti derinama su kitomis arbatomis: Rooibos puikiai dera ne tik su pienu ar medumi, tačiau gali būti maišoma su kitomis arbatomis ar žolelėmis.
  • Nėra jokių įrodymų, kad rooibos arbata padeda numesti svorio: Nors kai kurie šaltiniai teigia, kad rooibos arbata gali padėti numesti svorio, mokslinių įrodymų, patvirtinančių šį teiginį, nėra.

Rooibos arbata – ne tik gėrimas, tai – patirtis

Rooibos arbata – tai daugiau nei tik skanus ir sveikas gėrimas. Tai – dalelė Pietų Afrikos kultūros ir istorijos, kurią galite patirti kiekviename puodelyje. Nuo Khoisanų genčių tradicijų iki šiuolaikinių mokslinių tyrimų – rooibos arbata turi ilgą ir turtingą istoriją, kurią verta pažinti. Tad kitą kartą, kai ragausite šį unikalų gėrimą, prisiminkite jo kelionę nuo Cederbergo kalnų iki jūsų rankų.

Komentarai

Kolkas komentarų nėra

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *