Sausmedžio arbata: nuo uogų iki lapų teikiamos naudos

Sausmedis (Lonicera) – tai augalų gentis, apimanti daugybę rūšių, paplitusių visame pasaulyje. Lietuvoje labiausiai pažįstami vijokliniai sausmedžiai, puošiantys tvoras ir pavėsines, tačiau vis dažniau soduose auginami ir valgomųjų sausmedžių krūmai. Nors dažniausiai kalbame apie sausmedžio uogas, vertingų savybių turi ir šio augalo lapai, iš kurių galima paruošti aromatingą ir sveikatai naudingą arbatą. Šiame straipsnyje panagrinėsime tiek valgomųjų sausmedžių uogų, tiek lapų arbatos naudą, paruošimo būdus ir galimas kontraindikacijas.

Valgomojo sausmedžio uogų arbata

Valgomojo sausmedžio (dažniausiai Lonicera caerulea veislės) uogos – tikras vitaminų ir antioksidantų šaltinis. Jos pasižymi saldžiarūgščiu skoniu, primenančiu mėlynes ar šilauoges, ir yra turtingos vitaminu C, B grupės vitaminais, kaliu, magniu, fosforu ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Uogų arbata ruošiama rečiau nei lapų, tačiau ji taip pat turi teigiamą poveikį organizmui.

Uogų arbatos nauda:

  • Stiprina imuninę sistemą. Didelis vitamino C kiekis padeda organizmui kovoti su infekcijomis ir peršalimo ligomis.
  • Gerina virškinimą. Sausmedžio uogose esančios skaidulos gerina žarnyno peristaltiką ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
  • Mažina uždegiminius procesus. Antioksidantai, esantys uogose, neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina uždegimą organizme.
  • Teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Kalis ir magnis padeda reguliuoti kraujospūdį ir stiprina širdies raumenį.
Sausmedžio arbata: nuo uogų iki lapų teikiamos naudos
  • Gali padėti sulėtinti senėjimo procesus. Antioksidantai kovoja su laisvųjų radikalų daroma žala ląstelėms, todėl gali padėti išsaugoti odos elastingumą ir jaunatviškumą.
  • Gerina regėjimą. Kai kurios sausmedžio rūšys turi medžiagų, kurios teigiamai veikia regėjimą.

Uogų arbatos paruošimas:

Arbatai galima naudoti tiek šviežias, tiek džiovintas sausmedžio uogas. Jei naudojate šviežias uogas, jas reikėtų šiek tiek pasmulkinti, kad geriau atsiskleistų skonis ir naudingosios medžiagos. Džiovintos uogos gali būti naudojamos sveikos arba lengvai sutrintos.

Klasikinis receptas:

  1. 1-2 arbatinius šaukštelius uogų (šviežių arba džiovintų) užpilkite stikline verdančio vandens.
  2. Uždenkite ir palikite pritraukti 10-15 minučių.
  3. Nukoškite ir mėgaukitės.

Pagal skonį arbatą galima pagardinti medumi, citrina ar kitais mėgstamais priedais. Taip pat galima maišyti su kitomis uogomis ar žolelėmis, pavyzdžiui, mėtomis, erškėtrožėmis ar juodųjų serbentų lapais.

Sausmedžio lapų arbata

Sausmedžio lapų arbata Lietuvoje dar nėra labai populiari, tačiau tradicinėje medicinoje ji naudojama jau seniai. Lapuose taip pat gausu biologiškai aktyvių medžiagų, turinčių teigiamą poveikį sveikatai. Svarbu paminėti, kad ne visų sausmedžių rūšių lapai yra tinkami arbatai. Rekomenduojama naudoti valgomųjų sausmedžių (Lonicera caerulea) arba kitų ne nuodingų rūšių lapus.

Lapų arbatos nauda:

  • Pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Lapų arbata gali padėti sumažinti sąnarių skausmus, gerklės perštėjimą ir kitus uždegiminius simptomus.
  • Turi raminantį poveikį. Gali padėti sumažinti stresą, nerimą ir pagerinti miego kokybę.
  • Gerina virškinimą. Skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą ir gali padėti esant virškinimo sutrikimams.
  • Gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Kai kurie tyrimai rodo, kad sausmedžio lapų arbata gali turėti teigiamą poveikį cukraus kiekio kraujyje kontrolei.
  • Turi diuretinį poveikį. Skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl gali padėti pašalinti iš organizmo toksinus ir sumažinti patinimus.
  • Stiprina imuninę sistemą. Lapuose esantys antioksidantai ir vitaminai padeda stiprinti organizmo atsparumą ligoms.
  • Gali padėti esant kvėpavimo takų problemoms. Tradiciškai naudojama kosuliui ir peršalimui lengvinti.

Lapų arbatos paruošimas:

Arbatai geriausia naudoti jaunus, šviežius sausmedžio lapus, surinktus pavasarį arba vasaros pradžioje. Juos galima naudoti šviežius arba išdžiovinti vėdinamoje, tamsioje vietoje. Džiovinti lapai turėtų būti laikomi sandariame inde, kad neprarastų savo aromato ir naudingųjų savybių.

Klasikinis receptas:

  1. 1-2 arbatinius šaukštelius susmulkintų šviežių arba džiovintų lapų užpilkite stikline verdančio vandens.
  2. Uždenkite ir palikite pritraukti 10-15 minučių.
  3. Nukoškite ir mėgaukitės.

Arbatai ruošti, lapus galima maišyti kartu su uogomis.

Lapų arbatos skonis yra švelniai kartokas, todėl ją galima pagardinti medumi, citrina ar imbieru. Taip pat galima maišyti su kitomis žolelėmis, pavyzdžiui, čiobreliais, ramunėlėmis ar melisomis.

Galimos kontraindikacijos ir įspėjimai

Nors sausmedžio arbata (tiek uogų, tiek lapų) paprastai yra saugi vartoti, tačiau kai kuriais atvejais reikėtų būti atsargiems:

  • Nėštumas ir žindymas. Nėščioms ir žindančioms moterims prieš vartojant sausmedžio arbatą rekomenduojama pasitarti su gydytoju.
  • Alergijos. Asmenys, alergiški sausmedžio augalams, turėtų vengti ir jų arbatos.
  • Vaikai. Mažiems vaikams sausmedžio arbatą reikėtų duoti atsargiai ir mažesniais kiekiais.
  • Vaistų vartojimas. Jei vartojate kokius nors vaistus, ypač kraują skystinančius ar cukraus kiekį kraujyje reguliuojančius vaistus, prieš pradėdami reguliariai vartoti sausmedžio arbatą, pasitarkite su gydytoju.
  • Inkstų ligos. Dėl diuretinio poveikio, sergant inkstų ligomis, arbatą reikėtų gerti saikingai.

Svarbu atsiminti, kad net ir natūralūs produktai gali sukelti šalutinį poveikį, todėl pradedant vartoti bet kokią naują arbatą, rekomenduojama pradėti nuo mažų kiekių ir stebėti savo organizmo reakciją.

Apibendrinimas

Sausmedžio arbata, tiek iš uogų, tiek iš lapų, gali būti vertingas papildas jūsų kasdieniam racionui. Ji ne tik skani, bet ir turi daug naudingų savybių sveikatai. Tačiau, kaip ir su visais vaistiniais augalais, svarbu vartoti saikingai ir atsižvelgti į galimas kontraindikacijas. Jei turite kokių nors sveikatos problemų ar vartojate vaistus, prieš pradėdami reguliariai vartoti sausmedžio arbatą, būtinai pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.

Komentarai

Kolkas komentarų nėra

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *