Turkiškos arbatos arbatinukas: tradicijos ir gėrimo ritualai
Turkiška arbata, žinoma kaip *çay* (tariama „čaj“), yra neatsiejama Turkijos kultūros dalis. Ji geriama visur ir visada – nuo pusryčių iki vėlyvo vakaro, namuose, kavinėse, turguose ir net verslo susitikimuose. Šis karštas, stiprus gėrimas patiekiamas mažose, tulpės formos stiklinaitėse, o jo paruošimas ir pateikimas yra savotiškas ritualas, glaudžiai susijęs su turkišku svetingumu ir bendravimu. O svarbiausias šio ritualo akcentas – specialus, dviejų aukštų arbatinukas, vadinamas *çaydanlık*.
Kas yra *çaydanlık*?
*Çaydanlık* – tai dviejų dalių arbatinukas, skirtas būtent turkiškai arbatai ruošti. Apatinė, didesnė dalis, paprastai pagaminta iš metalo (dažnai vario, nerūdijančio plieno ar net sidabro), skirta vandeniui užvirinti. Viršutinė, mažesnė dalis, dažnai pagaminta iš porceliano (bet gali būti ir metalinė ar stiklinė), naudojama stipriam arbatos koncentratui, vadinamam *dem*, užplikyti.
Šis dvigubo arbatinuko dizainas leidžia arbatai lėtai ir tolygiai brinkti, išlaikant optimalią temperatūrą ir išryškinant skonį. Apatinėje dalyje verdantis vanduo nuolat šildo viršutinę dalį, kurioje yra arbatžolės, taip užtikrinamas nuolatinis, lėtas ekstrahavimas.
Kaip ruošiama turkiška arbata *çaydanlık*?
Turkiškos arbatos ruošimas *çaydanlık* yra savotiškas menas, perduodamas iš kartos į kartą. Nors kiekviena šeima gali turėti savų niuansų, pagrindiniai žingsniai yra šie:
- Vandens užvirinimas. Į apatinę *çaydanlık* dalį įpilama šviežio, šalto vandens ir užvirinama ant viryklės.

- Arbatžolių užplikymas. Į viršutinę, mažesnę *çaydanlık* dalį dedamas gausus kiekis smulkiai maltos juodosios turkiškos arbatos (paprastai 2-3 šaukštai). Dažniausiai naudojama Rize regiono arbata, pasižyminti stipriu skoniu ir aromatu.
- Užpilimas verdančiu vandeniu. Kai vanduo apatinėje dalyje užverda, nedidelis jo kiekis (apie 1/3) užpilamas ant arbatžolių viršutinėje dalyje. Svarbu nepilti per daug vandens iš karto, kad arbata nepervirtų ir neprarastų savo skonio.
- Brinkinimas. *Çaydanlık* grąžinamas ant viryklės, ugnis sumažinama iki minimumo. Arbata paliekama brinkti 15-20 minučių, o kartais ir ilgiau. Per tą laiką apatinėje dalyje esantis vanduo toliau verda, o viršutinėje dalyje lėtai brinksta arbatžolės, išsiskirdamos savo skonį ir aromatą.
- Patiekimas. Turkiška arbata patiekiama mažose, tulpės formos stiklinaitėse, vadinamose *ince belli bardak*. Į stiklinaitę pirmiausia pilamas stiprus arbatos koncentratas (*dem*) iš viršutinės *çaydanlık* dalies, o tada jis atskiedžiamas karštu vandeniu iš apatinės dalies, pagal skonį. Dažniausiai santykis būna maždaug 1/3 *dem* ir 2/3 vandens, bet tai priklauso nuo individualių pageidavimų.
- Cukrus. Turkiška arbata paprastai geriama su cukrumi. Į stiklinaitę dedami vienas ar du gabaliukai cukraus (rečiau daugiau) ir leidžiama jam ištirpti. Cukrus dažniausiai dedamas į pačią stiklinaitę, o ne į *çaydanlık*.
Kodėl tulpės formos stiklinaitės?
Tulpės formos stiklinaitės (*ince belli bardak*) yra ne tik gražios, bet ir funkcionalios. Siauras stiklinaitės vidurys padeda ilgiau išlaikyti arbatą karštą, o platus viršus leidžia geriau pajusti arbatos aromatą. Be to, per skaidrų stiklą galima matyti arbatos spalvą, kuri yra svarbus kokybės rodiklis.
*Çaydanlık* priežiūra
Kad *çaydanlık* tarnautų ilgai ir arbata visada būtų skani, svarbu jį tinkamai prižiūrėti:
- Po kiekvieno naudojimo. Išpilkite arbatžoles ir kruopščiai išplaukite abi *çaydanlık* dalis šiltu vandeniu. Nenaudokite abrazyvinių valiklių ar kempinių, kurios gali subraižyti paviršių.
- Dėmių šalinimas. Jei ant *çaydanlık* atsirado sunkiai nuplaunamų dėmių (ypač ant vidinės viršutinės dalies), galite naudoti specialius arbatos dėmių valiklius arba pasigaminti natūralų valiklį iš sodos ir acto.
- Vario priežiūra. Jei turite varinį *çaydanlık*, jį reikia reguliariai poliruoti specialiu vario poliravimo skysčiu, kad jis išlaikytų savo blizgesį ir būtų apsaugotas nuo oksidacijos.
- Laikymas. Laikykite *çaydanlık* sausoje vietoje, kad išvengtumėte rūdžių (jei jis pagamintas iš metalo) ar pelėsių (jei jis pagamintas iš porceliano).
Įdomūs faktai apie turkišką arbatą ir *çaydanlık*
- Turkija yra viena iš daugiausiai arbatos suvartojančių šalių pasaulyje, vienam gyventojui tenka daugiau nei 3 kilogramai arbatos per metus.
- Turkiška arbata tradiciškai geriama be pieno ar citrinos.
- Kai kuriuose Turkijos regionuose arbata geriama su įvairiais prieskoniais, pavyzdžiui, gvazdikėliais, kardamonu ar cinamonu.
- *Çaydanlık* gali būti įvairių dydžių ir dizaino – nuo paprastų, kasdieniam naudojimui skirtų arbatinukų iki prabangių, rankų darbo, dekoruotų ornamentais.
- Turkijoje yra specializuotos arbatos parduotuvės, kuriose galima įsigyti įvairių rūšių turkiškos arbatos, *çaydanlık* ir kitų arbatos gėrimo reikmenų.
- Sakoma, kad arbata i Turkija atkeliavo iš Kinijos per Šilko kelią, o vėliau, XIX a., pradėta auginti ir pačioje Turkijoje, Rize regione.
- *Çay* (arbata) yra vienas iš dažniausiai vartojamų žodžių turkų kalboje.
- Arbatos gėrimas Turkijoje yra svarbi socialinio bendravimo dalis. Svečiams visada pasiūloma arbatos, o atsisakyti laikoma nemandagiu.
- Tradicinis turkiškas posakis sako: „Arbata be pokalbio – kaip dangus be mėnulio”.
Turkiškos arbatos arbatinukas *çaydanlık* yra daugiau nei tik virtuvės įrankis. Tai – Turkijos kultūros simbolis, atspindintis svetingumą, bendravimą ir tradicijas. Šis unikalus arbatinukas leidžia paruošti stiprią, aromatingą arbatą, kuri yra neatsiejama turkiško gyvenimo dalis. Tad jei kada nors lankysitės Turkijoje, būtinai paragaukite tikros turkiškos arbatos, patiektos iš *çaydanlık*, ir pasinerkite į šio gėrimo ritualo magiją.